maanantai 22. marraskuuta 2010

Tasku ja WebServant

Tasku on työnimi vanhalle projektille, josta myöhemmin kehittyi WebServant. Tasku on verkossa oleva työpöytäsovellus, joka yhdistää julkaisujärjestelmän, profiili -sivun, kalenterin ja kirjanpitojärjestelmän. WebServant siitä syntyi sen jälkeen, kun päätin liittää sovellukseen vuorovaikutusta. Kaukosäädin sovellus, opetusjärjestelmä ja profiilien verkottaminen toisiin käyttäjiin ja kaupallisia palveluja tarjoaviin hovimestarisovelluksiin, luovat edellytykset aivan uudenlaiselle tiedonhallinnan kulttuurille.

Listaan alle ominaisuuksia ja työvaiheita, joista Tasku ja WebServant muodostuvat:

1. Kirjautuminen ja tunnistautuminen

2. Hallintapaneeli

-Tasku aukeama: on käyttäjän oma työpöytä, joka avautuu kirjautumisen jälkeen. Tälle sivulle käyttäjä voi poimia haluamansa vuorovaikutteiset moduulit. Muistutukset, yhteydenottopyynnöt, uutissyötteet ja kalenterinäkymä ovat esimerkkejä siitä, mitä aloitussivulle voidaan tuoda. Näkymä räätälöityy käyttäjän valitsemaan päätelaitteeseen.

-Julkaisujärjestelmä: on helppo toteuttaa ja toimii runkona vuorovaikutteiselle profiilille. Julkaisujärjestelmän pitää toimia kahteen suuntaan. Muille käyttäjille, sovelluksen haltija voi kirjoittaa blogia, ylläpitää galleriaa tai luoda muuta julkisesti katseltavaa materiaalia. Käyttäjälle itselleen, järjestelmä toimii muistikirjana ja tekstinkäsittelyalustana. Tietokantayhteydellä ja tunnushallintajärjestelmällä hän voi halutessaan julkaista tekeleitään itse räätälöimillään alustoilla.

-Tietokantayhteys: toimii palvelun kantavana rakenteena. Sovelluksille pitää luoda vahvasti suojattu tietokanta, jonne kaikki tiedot tallennetaan. Jos valtio ylläpitäisi tätä tietokantaa ja siihen pystyttäisiin liittämään julkishallinnon tietokannat, olisi käyttäjän ja eri viranomaisten yhteistyö nykyistä jouhevampaa. Tietokantayhteyksien kautta, käyttäjällä pitää olla oikeus hallita ja valvoa, kaikkea itsestään tallennettua materiaalia, sekä muokata niiden käyttöoikeuksia. Kaikesta tiedon käsittelystä tai katselusta on jäätävä merkintä logiin, jota käyttäjä voi itse seurata.

-Vuorovaikutteinen kalenteri: on henkilökohtainen sovellus, jolla käyttäjä voi hallita ajankäyttöään. Rajapinta pyritään rakentamaan siten, että kalenteri on vuorovaikutuksessa työnantajan järjestelmään (tai oman henkilöstövuokrausyrityksen työaikajärjestelmään), sekä mahdollisiin maksullisiin hovimestarisovelluksiin (esim. parturi tai harrastukset).

-Kaukosäädin ominaisuudet: lisätään sovellukseen heti, kun uusia päätelaitteita pystytään tunnistamaan verkkopalvelija järjestelmään. Tavoitteena kaikkien ympäristössä olevien sähköisten laitteiden hallinta verkkopalvelija sovelluksen kautta. Esim. älykoti -järjestelmän hallintaohjelmisto. Tulevaisuudessa ympäristöä ja siinä olevia laitteita, voidaan hallita päätelaitteen lisäksi erilaisilla tila-asetuksilla, äänillä ja eleillä.

-Opetus- ja helppokäyttösovellukset: luodaan erityisryhmille ja koulutuskäyttöön. Tasku ja verkkopalvelija räätälöityvät päätelaitteeseen, mutta myös käyttäjän ominaisuuksille parhaiten soveltuvaksi. Lapsille ja vanhuksille luodaan erilliset asetuspaketit, jotka helpottavat sovelluksen käyttöönottoa. Koulutuskäyttöön rakennettavat oppimisympäristöt ja osaamisen seuraamiseen käytettävät järjestelmät, helpottavat työnhakua, opiskelua ja osaamisen päivittämistä. Varhaisessa vaiheessa käyttöön otettu verkkopalvelija järjestelmä, tulee tutuksi kaikille kansalaisille, ja sen henkilökohtaiseksi sovellukseksi kehittäminen voidaan aloittaa jo nuorena.

-Suoran demokratian ja kansalaisvaikuttamisen työkalut: on helppo tuoda Taskun kaltaiseen sovellukseen. Tietopalvelut ja mahdollisuus seurata ajankohtaisia päätöksiä, sekä niiden perusteita, antaa kansalaisille huomattavasti nykyistä paremmat valmiudet seurata hallinnon työskentelyä. Tietopalveluun liitettävät äänestysjärjestelmät antavat hyvät edellytykset suoran demokratian käyttöönotolle. Erilaiset vaalikoneet on helppo rakentaa vahvan tunnistautumisen ja kaikkien saatavilla olevan järjestelmän sisälle.

-Kirjanpitojärjestelmä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti